Categories
ללא קטגוריה

עם ישראל צ’אי

אין מקום בהודו בו לא תמצאו צ'אי טעים. אבל כשחוזרים לארץ, לא תמיד קל למצוא צ'אי אמיתי בטעם של הודו...לכבוד בואו של הסתיו, אספנו לכם שלושה מתכונים  שווים לצא'י, משלושה מומחים ששיתפו אותנו בסודות שלהם לצ'אי מנצח: שחף בנדרקר מ"הודו זה כאן" סיפר לנו על חשיבות אופן ההכנה, אמיר אהרון מ"צ'אנדרה - הודי טבעוני עד הבית" שיתף אותנו במתכון שלו שפיתח עם השנים, וחגית כהן מ"הודי בקיבוץ" הרכיבה מתכון פיקנטי לצ'אי טבעוני. לגזור ולשמור!

כתבה: זוהר צעירי

 

צ'אי הוא תערובת של תה שחור, סוכר, חלב ותבלינים, כאשר הנפוץ מכולם הוא הצ'אי מסאלה. לניחוח המתוק שלו ולהזמנה שלו פשוט לשבת רגע, ולנוח – קשה לסרב. כמו הצ'אי, העצירה הזאת היא דבר המאפיין את הודו,  ברוח השאנטי שאנטי.  אם הכל היה מתנהל בצורה מערבית בהודו, יש מצב שטיול של חצי שנה היה מסתיים תוך שבוע. אם הכל היה מגיע בזמן (האוכל, המונית, האוטובוס, התובנות), שבוע היה מספיק בהחלט. אבל זה לא המצב, ובכלל,  מה זה זמן לעומת כוס קטנה ומתוקה של חלב סמיך מלא תבלינים וניחוחות?

לפעמים בארץ יש תחושה שקשה למצוא צ'אי טוב! כלומר סמיך, ארומטי, מתוק, באמת דומה למקור. מה שכן קל למצוא זה בדרך כלל תערובת תה עם חלב וקצת מסאלה בפנים, הצבע לא אותו צבע, והריח רק גורם להתגעגע לריח האמיתי.  

 

"מה זה זמן לעומת כוס קטנה ומתוקה של חלב סמיך מלא תבלינים וניחוחות?" צ'אי בפושקר. צילום: זהר צעירי

 

אז למה להמשיך להתגעגע אם אפשר פשוט ובקלות להכין בבית? לפניכם תובנות ומתכונים משלושה בשלנים מומחים לסגנון הודי (כולל מתכון אחד טבעוני)

 

שחף בנדרקר ("הודו זה כאן")  מסביר לנו על אופן ההכנה והמרכיבים 

בהכנת הצ'אי יש חשיבות לסוג החלב, כעיקרון העדיפות היא לחלב בעל אחוזי שומן גבוהים, אך לא גבוהים מידי, כדוגמת חלב עיזים. חלב פרה מתנהג הכי טוב בספיחת הטעם והארומה של התבלינים ובמקביל לא נותן לטעם התה להשתלט יתר על המידה.

חלב סויה או חלב קוקוס לדוגמא, יניבו בדרך כלל צ'אי עם טעם חזק מאוד של תה ולכן צריך מאוד להיזהר עם כמות התה בחלב מסוגים כאלו, וכן בזמן הבישול של התה עצמו. צ'אי יכול להתבשל גם שעות, כל עוד לא הוספנו את גרגירי התה השחור הטעם והארומה ייספגו יותר בנוזל. כמובן יש לשים לב שככל שנרתיח את החלב יותר, כך הוא יצטמצם יותר, ויתכן שיהיה אף שומני וקרמי מדי –  לכן יש לשים לב שהנוזלים לא מצטמצמים ביותר מחצי מהכמות. ניתן פשוט לבשל על אש קטנה למשך 20 דקות ועד אפילו כמה שעות (תלוי בסבלנות).

מהרגע שבו הנוזל ספג את הטעמים והארומה של התבלינים והסוכר הומס בתוכו, ניתן להוסיף את גרגירי התה השחור, להלן תה (ctc שמו הגנרי של התה שבו משתמשים להכנת צ'אי crached, treared curled,). זהו בעצם עיבוד מיוחד שעושים לעלי התה, על מנת להפוך אותם לגרגירים שאותם ניתן לבשל. לאחר הוספת התה, לא ניתן לו לרתוח יותר מכמה שניות עד כמה דקות בודדות, על מנת לא לקבל טעם חזק מידי של תה. נאפשר לסיר לרתוח ולהגיע לסף גלישה, תוך ערבוב תכוף (למניעת הגלישה) למשך כמה שניות. בסוף התהליך, נסנן את תכולת הסיר, ניפטר מהתבלינים והתה – ונגיש את הנוזל "נקי".

 

רגע לפני שהצ'אי מוכן. שחף וחברים

המתכון של שחף:

————————————————————-

רכיבים:

2  ליטר חלב
1  ליטר מים
חתיכת ג'ינג'ר בגודל 2 אצבעות, מקולף
10  פולי הל ירוק
2  כוכבי אניס
4  מקלות ציפורן
4  עלי דפנה
5  פולי פלפל שחור
2  מקלות קינמון

אופן ההכנה:
להרתיח את כל המרכיבים,
להוסיף סוכר לפי הטעם, להרתיח שנית
להוסיף 4-5 כפות תה שחור, להרתיח ולתת להגיע לסף גלישה ולערבב, כך למשך כ-20 שניות.

לסנן הכל ולהנות!

————————————————————-

 

כוכבי אניס. צילום: חגית כהן

 

המתכון של אמיר אהרון ("צ'אנדרה – הודי טבעוני עד הבית")

"מתכון שפיתחתי במשך השנים"

————————————————————-

רכיבים:

1 ליטר מים

חצי ליטר חלב, במקור חלב פרה

 (אפשרי להחליף בכל חלב אחר- סויה/שקדים/שיבול שועל)

2 מקלות קינמון

6 תרמילי הל

4 שיני ציפורן

4-8 כדורי פלפל שחור שלם

2 ס"מ שורש ג'ינג'ר

2 כפות תה שחור

1-10 כפות סוכר (לפי הטעם, מומלץ 6)

 

אופן ההכנה:

בקומקום / סיר/ פינג'אן מוזגים ליטר מים ואת התבלינים השלמים, ומרתיחים.

נותנים לתבלינים לרתוח עם המים כדי שיצא הטעם,

כאשר המים מגיעים לצבע זהבהב זה הזמן להוסיף את התה השחור (המהדרים ישימו בשקית חליטה ויוציאו לאחר 2 דקות), נותנים לתה לצבוע בחום כהה את התערובת (אך לא כהה מידי) ואז מוסיפים את החלב.

כאן מגיע החלק המעניין של עליית החלב בזמן הרתיחה שלו –

זה בדיוק הזמן להוסיף את הסוכר שירגיע את העסק,

נערבב קצת באמצעות מצקת או כף ונכבה את האש.

הצ'אי מוכן!

————————————————————-

 

דוכן צאי בגוג'ראט. צילום: שחף בנדרקר

 

המתכון של חגית ("הודי בקיבוץ") צ'אי טבעוני ופיקנטי,

או כפי שהיא מכנה אותו: My Health Spicy Chai

"טוב למערכת החיסונית ולבריאות ושמחה איתנה"

————————————————————-
מכניסים לתוך סיר / פינג'אן:
 

4 פלפל אנגלי

 ציפורן

צ'ילי אדום יבש
חתיכת קינמון קסיה
 תרמילי הל

'פותחים ארומה' על אש נמוכה למשך דקה… משקשקים תוך כדי.
מוסיפים כחצי כפית מכל אבקת תבלין:

ג'ינג'ר טחון/ או חוויאג' לקפה
קינמון
ציפורן
מוסיפים ליטר מים חמים ורבע פחית קרם קוקוס, כמעט עד סוף הכלי.

מוסיפים 2  כפיות ג'אגרי (סוכר גולמי מקני סוכר) למתיקות בריאה / סוכר חום
מביאים לרתיחה על אש בינונית.
כדאי לבחוש מידי פעם

————————————————————-

 

תבלינים לצ'אי. צילום: חגית כהן

 

כל שנותר עכשיו הוא רק לבחור איזה צ'אי בא לנו לנסות, או אפילו לנסות את כולם ולראות עם מי נישאר להמשך! ללכת לשוק להצטייד בתבלינים המתאימים, לבשל, למזוג בכוסות קטנות, להכין בנופי או באגסו קייק ליד, להזמין חברים ופשוט להתפנק!

תהנו!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *